A szolárium használata

Szoláriumozás használatánál fokozottan ügyeljünk ne csak a szolárium ágy, hanem bőrünk tisztaságára is. Hölgyeknél kifejezetten fontos a smink gondos eltávolítása és zsíros bőr esetén annak megtisztítása. Tájékoztassa a szolárium személyzetét, hogy mikor volt utoljára szoláriumozni, mennyi időt töltött napozással,és milyen kozmetikumokat, krémeket használt eddig. A recepciós hölgy segíteni fog a bőrtípus megállapításában, a megfelelő napozási idő kiválasztásában,és a tartós barnuláshoz, a bőr hidratálásához a megfelelő krémet fogja ajánlani.

Az ideális napozási idő beállításához figyelnünk kell bőrünk reakcióit.

BŐRTÍPUS, ÁLLÓ- VAGY FEKVŐ SZOLÁRIUM?

A korszerű vizsgálati felmérések igazolták, hogy nemcsak hozzájárul az ápolt és egészséges megjelenéshez, de segít megelőzni a csontritkulás kialakulását is. Ne felejtsük el, hogy a rendszeres szolárium használat, szinten tudja tartani a szervezet D vitamin termelését.

Bőrünk jelentős nagyságú felületet képez (összességében 1,4-1,6 négyzetméter!), és testsúlyunk 15%-át teszi ki. EZ SZERVEZETÜNK ELSŐDLEGES VÉDELMI FEGYVERE, kültakarója, amelynek legfelső rétegét a felhám alkotja. A felhám sejtjei életciklusuk alatt elszarusodnak, folyamatosan kopnak és hámlanak, az elhalt hámsejtek helyébe pedig újak képződnek. Az újraképződés időtartama általában egy hét, de ez egyénenként eltérhet az életmódtól és környezeti hatásoktól függően. A bőr pigment termelése napsugárzás vagy szolárium használat hatására fokozódik.

Vannak bőrtípusok, amelyek érzékenyen reagálnak a normál szolárium csövekre. Kiváltképp igaz lehet ez az arcbőrnél. Ilyen esetben az álló szoláriumok használata kimondottan ellenjavallt. A legtöbb szolárium ágy fel van szerelve külön arcbarnítóval. A modernebb gépeknél (mint pl. szalonjainkban az összes gépnél) EZEK AZ ARCBARNÍTÓK KÜLÖN UV SZŰRŐKKEL VANNAK ELLÁTVA, így azok óvják arcbőrünket és szemünket a bőr felsőbb rétegein áthatoló UV sugárzástól. Ez nagymértékben megelőzi a hámréteg vastagodását és a ráncok kialakulását. Fekvő szolárium használatánál ideális egy bevált, állítható arcbarnítókkal ellátott gépet használni és kitapasztalni a számunkra legmegfelelőbb erősséget. Felmerülő kérdés lehet, hogy álló vagy fekvő gépet használjunk. Mi a váltakozó használatot javasoljuk, mivel az álló gép a test teljes felületét (hónalj, hajlatok) is teljes mértékben érik.